Bezoekje waard

wasplaats De Sprunk (Baarlo, Nederland)

Websitehttps://www.visitnoordlimburg.nl/nl/wasplaats-de-sprunk
Datum bezochtzondag 17 april 2022
Pasen

wasplaats De Sprunk (Baarlo, Nederland)

De naam van deze wasplaats De Sprunk betekent (water-)sprong. Dit wil zeggen: een spontane bron. In het bassin wordt het water opgevangen met een overloop naar de Kwistbeek. Vanaf de Middeleeuwen werd deze waterpoel gebruikt als drinkplaats voor het vee. Het vee had in kudde op de ‘gemene’ beemden en uiterwaarden van de Maas gegraasd en keerde in de avond met hun scheper terug naar het dorp. Vanaf het begin van de 19e eeuw kreeg deze sprunk de functie van dorpswasplaats. Het huidige bouwwerk dateert dan ook uit 1870. De voruwen uit het dorp kwamen met kruiwagens en manden vol wasgoed naar de Sprunk om hier hun was te doen. Als vanzelfsprekend werd het belangrijkste dorpsnieuws besproken. Nu worden er nog regelmatig historische wasdemonstraties georganiseerd.

Wasplaats De Sprunk, Baron van Erplaan 1, 5991 BM Baarlo
Wasplaats De Sprunk, Baron van Erplaan 1, 5991 BM Baarlo

Hans Van Dyck

Hans is geboren op 27 november 1984 in Lommel (België). Hij werkt bij Colruyt als bediende verkoper en heeft een bijberoep genaamd HVD Mediaworks waar hij ook uitgever is voor het magazine De Spirituele Wereld. Hans is ook een spiritueel mentor.  Mocht Hans niet aan het werk zijn dan gaat hij graag zwemmen, naar de Efteling, een musical of rondrijden met Roman en Ons Delfin.

Gerelateerde artikels

Back to top button