Informatie

Hoeveel stroom gebruikt de camper? Hoeveel ampère heb je nodig?

Welke formule gebruik ik voor watt naar ampère?

Sommige campings, camperplaatsen, … bieden 4, 6, 10 ampère aan. Maar hoeveel is dit nu en hoeveel heb je echt werkelijk nodig? We gaan hiervoor een VOLTCRAFT SEM6000 Energiekostenmeter gebruiken om het stroomverbruik van de apparaten te meten. Deze Voltcraft is een energiekostenmeetapparaat. De analyse van het energieverbruik in de vorm van grafieken kunt u eenvoudig en comfortabel naar verschillende Office- en Google-bestanden converteren. Ongeacht of u dagen, weken, maanden of jaren evalueren wilt! Deze werkt via je smartphone en dus via bluetooth.

Let wel in elk soort kampeermiddel is dit een beetje anders naargelang je elektrische toestellen. Dus deze tip kan je gebruiken om zelf te weten te komen hoeveel je nodig hebt. Verder in het artikel geven wij je een handige formule om watt om te zetten naar ampère.

Onderaan dit artikel kan je het bijhorend filmpje bekijken via ons YouTube kanaal.

De grootste stroomverbruiker is natuurlijk de koelkast (wij hebben een ThetFord), deze verbruikt ± 300 watt. Dit is bij het opstarten en daalt dan naar een ± 100 watt als de gevraagde temperatuur er was. Dit was wel bij een buitentemperatuur van 9° ’s nachts tot 17° in de dag. Bij warmer weer is het logisch dat deze meer watt gaat gebruiken, dus meer stroom.

Onze lichten, televisie met schotelantenne, ventilatie (Truma), … eigenlijk alle vaste inbouwapparaten die in onze camper zitten verbruiken ± 1,2 ampère. Onze laptops waren ± 0,9 ampère, de beide fietsbatterijen aan de lader ± 0,9 ampère. Als alle apparaten aangeschakeld zijn (wat niet altijd het geval is).

De enigste elektrische toestellen dat wij extra gebruiken is een toaster (van 800 watt, dit is kortstondig 3,4 ampère voor het roosteren van een toast), kruimeldief (die we al opladen voor vertrek) en Hans zijn cpap toestel (± 0,06 ampère).

Wij hebben voldoende aan ± 4 ampère aangeboden op een locatie. De camper verbruikt ook stroom als deze in de stekker zit maar het systeem niet opstaat. Dit is bij ons een ± 0,13 ampère (dit is vermoedelijk de woonbatterijlader).

Formule

Hoe bereken je hoeveel ampère stroom een apparaat verbruikt.
Wattage delen door de netspanning.

bijvoorbeeld:
een Tristar BR-1025 Broodrooster
800 watt, netspanning = 230 volt
= 800 : 230 = 3,47 ampère stroom.

een Krups XN304T Nespresso Pixie-Espressomachine Titanium
1260 watt, netspanning = 230 volt
= 1260 : 230 = 5,47 ampère

een Philips Senseo Original Plus CSA210/60
1400 watt, netspanning = 230 volt
= 1400 : 230 = 6,08 ampère

een Haba Sunnywarm 360 keramische kachel – 230 Volt
stand 1
600 watt, netspanning = 230 volt
= 600 : 230 = 2,6 ampère
stand 2
1200 watt, netspanning = 230 volt
= 1200 : 230 = 5,21 ampère

Roman Pauwels

Roman is geboren op 31 augustus 1975 te Borgerhout (België), hij heeft een wedergeboorte gehad op 7 oktober 2021 met de komst van Ons Delfin. Roman werkt bij Dive Technics BV, een groothandel actief in de onderwatersport. Hobby’s zijn muziek maken, koken, moestuin, redactie werk voor het magazine De Spirituele Wereld.

Gerelateerde artikels

Bekijk ook
Close
Back to top button