Bezoekje waard

De Varreput (Zierikzee, Nederland)

Datum bezochtzaterdag 7 mei 2022

De Varreput (Zierikzee, Nederland)

De Varreput aan de Balie, vlak bij de Dikke Toren, is gegraven om de stoffen te spoelen. De weefsels werden vervolgens in de straten in de omgeving uitgespannen om te drogen op ‘ramen’. De naam Raamstraat herinnert daar nog aan.

De lakennijverheid werd behalve door het privilege van 1305  beschermd door een invoerverbod van vreemde lakens. Er werd een uitzondering gemaakt voor doorvoer naar Noorwegen, Pruisen en elders, mits de stof in Zierikzee geverfd, geschoren of gerekt mocht worden. De lakennijverheid bloeide vooral in deze omgeving van de stad. De Varreput is het laatste restant hiervan. In het water 
werd de laken gespoeld en in de nabijgelegen Raamstraat stonden de lakenramen 
opgesteld.

Later kreeg de Varreput de functie van brandput, waterreservoir en drenkplaats voor paarden en vee.

De Varreput, Weststraat 1, 4301 BW Zierikzee
De Varreput, Weststraat 1, 4301 BW Zierikzee
Bron
Zeeland.com - De Varreput

Hans Van Dyck

Hans is geboren op 27 november 1984 in Lommel (België). Hij werkt bij Colruyt als bediende verkoper en heeft een bijberoep genaamd HVD Mediaworks waar hij ook uitgever is voor het magazine De Spirituele Wereld. Hans is ook een spiritueel mentor.  Mocht Hans niet aan het werk zijn dan gaat hij graag zwemmen, naar de Efteling, een musical of rondrijden met Roman en Ons Delfin.

Gerelateerde artikels

Back to top button