Bezoekje waard

Burgruïne (Saarburg, Duitsland)

Website
Datum bezochtzondag 25 augustus 2019

De burgt van Saarburg is gratis te bezoeken. Via een smalle wenteltrap kan je naar boven lopen waar je kunt laten verrassen door een 360 graden uitzicht over de omgeving van Saarburg. Prachtig en absoluut een aanrader.

Burg Saarburg (ruïne)

Het kasteel is ooit gebouwd in 964 door graaf Siegfried van Luxemburg. De kasteelput, gebouwd rond 1362, was 60 m diep en reikte bijna tot aan de bodem van de Saar. De oorspronkelijke toegangsroute was vanuit het noorden. In de 11e eeuw viel het kasteel op de heuvel terug naar Trier en werd het uitgebreid onder aartsbisschop Bruno 1102-1124. Saarburg is een van de kastelen die Hendrik II van Finstingen tussen 1260 en 1286 renoveerde en uitbreidde. Het kasteel was met name de zetel van de aartsbisschoppen, die er tijdens zijn hoogtijdagen in de 13e en 14e eeuw vaak woonden. In 1362 was Saarburg het rusthuis van de afgetreden aartsbisschop Boemund II en in 1464 liet Johann II von Baden zich hier tot bisschop wijden. In de 17e eeuw werd het kasteel verwoest door de roversstrijders van Lodewijk XIV, vervolgens door de krijgers van Réunion en in 1689 hersteld door de Franse bezetting. In het midden van de 18e eeuw lag het kasteel in puin. Delen van de vervallen ring van muren en gebouwen stortten in. Een geplande sloop van de ruïnes werd achterwege gelaten vanwege het geschil tussen de keurvorst en de landgoederen over de kosten. De ruïne werd toen gebruikt als steengroeve. In 1860 verwierf de stad het kasteel en beveiligd het in de jaren 1890. 107 treden leiden naar het uitkijkplateau in het bovenste deel van de manteltoren, die in 1896 werd opgericht. Eenmaal boven kunt u genieten van het weidse uitzicht over het Saardal. Sinds december 2005 zorgt nieuwe kasteelverlichting voor een sfeervol decor hoog boven de stad. Het kasteelcomplex is vrij toegankelijk.

Roman Pauwels

Roman is geboren op 31 augustus 1975 te Borgerhout (België), hij heeft een wedergeboorte gehad op 7 oktober 2021 met de komst van Ons Delfin. Roman werkt bij Dive Technics BV, een groothandel actief in de onderwatersport. Hobby’s zijn muziek maken, koken, moestuin, redactie werk voor het magazine De Spirituele Wereld.

Gerelateerde artikels

Back to top button