Bezoekje waard

Hoge vuurtoren van Heist (Knokke, België)

Website
Datum bezochtdonderdag 29 augustus 2019

Gewoon leuk om is te zien en te wandelen in het natuurgebeid de Vuurtorenweiden. Wat ook leuk is als je aan de vuurtoren weg gaat moet je door een sas van poorten in de koeienweien. Maar daar malen de koeien niet om.

Hoge vuurtoren van Heist

De Hoge vuurtoren van Heist is een vuurtoren waarvan het licht gedoofd is.

De stad Brugge zocht na het verzanden van het Zwin als waterweg een andere uitweg naar zee, en vond dat aan het begin van de 20e eeuw met de zeehaven Zeebrugge. De vaargeul naar deze haven werd Pas van ’t Zand genoemd en werd uitgediept. Om deze vaarweg te bebakenen lieten twee ingenieurs-aannemers twee vuurtorens bouwen. Een van deze twee vuurtorens was de Hoge vuurtoren van Heist die gebouwd werd tussen 1905 en 1907. Samen met de lage vuurtoren van Heist vormde deze een lichtlijn voor schepen die de haven van Zeebrugge wilden binnenvaren. Ze was een van de allereerste volledig betonnen constructies in België en was verfraaid met Jugendstilelementen en baksteenmotieven. In de toren brandde er een bestendig wit licht dat tot elf mijl uit de kust zichtbaar was.

Door de uitbreiding van de haven van Zeebrugge verloor de vuurtoren zijn functie en werd het licht in 1983 gedoofd.

In 1998 werden er plannen gemaakt om de beide vuurtorens te restaureren en dit werk was in 2004 gereed.

In april 2005 werd de gerestaureerde Hoge vuurtoren van Heist officieel ingehuldigd.

In de loop van 2011 werd de vuurtoren voorzien van sfeerverlichting (LED-verlichting aan de ramen en spots onderaan het gebouw) en in de najaar van 2012 kreeg het overwoekerde pad naar de toren een grondige opknapbeurt. De vuurtoren staat in het erkend natuurgebied de Vuurtorenweiden.

Roman Pauwels

Roman is geboren op 31 augustus 1975 te Borgerhout (België), hij heeft een wedergeboorte gehad op 7 oktober 2021 met de komst van Ons Delfin. Roman werkt bij Dive Technics BV, een groothandel actief in de onderwatersport. Hobby’s zijn muziek maken, koken, moestuin, redactie werk voor het magazine De Spirituele Wereld.

Gerelateerde artikels

Back to top button