Bezoekje waard

Visserskapel Ster der Zee (Knokke, België)

Website
Datum bezochtdonderdag 29 augustus 2019

Gewoon leuk om is te zien, sfeer of snuiven.

Visserskapel Ster der Zee

De eerste visserskapel (1854) stond in de duinen, langs de visserswegel, nu Vuurtorenstraat. Ze werd gebouwd door toedoen van pastoor Nounckele en reder Cornelius Bassens. In 1868 moest de kapel plaats ruimen voor de aanleg van de spoorweg Brugge-Heist (in die oude bedding rijdt thans de kusttram).

De huidige neogotische kapel werd in 1892 opgetrokken in rode baksteen versierd met witstenen paramenten. Het zadeldak werd bekroond met een houten dakruiter en met leien bedekt. Het plan van deze ‘chapelle votive’ (opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw ‘Ster der Zee’ uit dank en/of voor het bekomen van een gunst) is van de hand (en het bureau) van Baron Jean-Baptiste de BÚthune, de grote architect van de Vlaamse neogotiek. 

Roman Pauwels

Roman is geboren op 31 augustus 1975 te Borgerhout (België), hij heeft een wedergeboorte gehad op 7 oktober 2021 met de komst van Ons Delfin. Roman werkt bij Dive Technics BV, een groothandel actief in de onderwatersport. Hobby’s zijn muziek maken, koken, moestuin, redactie werk voor het magazine De Spirituele Wereld.

Gerelateerde artikels

Back to top button