Bezoekje waard

Sint Jorisdoelen + Fontijn (Middelburg, Nederland)

WebsiteSint Jorisdoelen + Fontijn
Datum bezochtzondag 24 oktober 2021

Net ten noorden van de Onze Lieve Vrouwe Abdij staat St Jorisdoelen, het gildenhuis van de gilde van de schutters van St George. De gevel (1582), met het wapen van Middelburg, Zeeland en de schutters van de gilde, werd herbouwd in zijn oorspronkelijke vorm in 1969-1970.  Op het dak staat de gouden St. Joris.

Aan de voorzijde van St Jorisdoelen op het Balansplein, is een fontein. In de zomermaanden wordt deze fontein verlicht.

Het kantoorgebouw is oorspronkelijk gebouwd in 1582 (zoals vermeld op de gevel) en diende als basis van het schuttersgilde van Sint Joris van Zeeland. Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn de opstallen verwoest en vervolgens direct na de oorlog weer opgebouwd. De aanbouwen (vleugels) zijn rond 1970 gerealiseerd. Aan de St Jorisdoelen is geen monumentstatus toegekend echter valt wel binnen de zone van beschermd stadsgezicht.

Bron
Sint Joris Doelen + Fontijn

Roman Pauwels

Roman is geboren op 31 augustus 1975 te Borgerhout (België), hij heeft een wedergeboorte gehad op 7 oktober 2021 met de komst van Ons Delfin. Roman werkt bij Dive Technics BV, een groothandel actief in de onderwatersport. Hobby’s zijn muziek maken, koken, moestuin, redactie werk voor het magazine De Spirituele Wereld.

Gerelateerde artikels

Back to top button