2023

Heuvelland (België)

Polarsteps

Reisverslag

Eerste enkele statistieken

HeenTerug
Fiets kilometers62,720 km
Auto kilometers345,40 km155,6 km189,80 km
door files rond
moeten rijden
Gemiddeld verbruik10,5 liter/100 km10,9 liter/100 km10,8 liter/100 km
Gemiddelde snelheid58 km/uur59 km/uur27 km/uur
Tijd onderweg5:55 uur2:36 uur3:19 uur
(- 30 minuten pauze)

Welke verblijfsplaatsen?

14 tot 19 april 2023Camperpunt ’t Heksken (Westouter, België)

Vrijdag 14 april 2023

Hans moest eerst nog naar de kinesist en ging erna Roman op zijn werk afhalen. Daarna naar de stalling gereden en rechtstreeks naar Westouter gereden, het Heuvelland in België. Na het installeren meteen naar de winkel Frescana gereden en dan hebben we gegeten en geluierd.

Zaterdag 15 april 2023

Vandaag zijn we naar de stoeltjeslift gegaan. Deze beroemde kabelbaan Cordoba is een unieke toeristische attractie. In 1957 werd ze gebouwd door Oostenrijkse Alpenspecialisten om de Vidaigneberg en de Baneberg met elkaar te verbinden. Het biedt een uniek zicht op Heuvelland en weg van alle drukte zweef je boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts en geniet je van een panoramisch uitzicht.  Mits goed weer kun je de Vlaamse kust of de IJzertoren zien en kun je zonder problemen piepen bij de buren over de Noord-Franse grens. Na een heerlijk tochtje hebben wij op het terras genoten van een lekkere pannenkoek Dame Blanche.

Zondag 16 april 2023

Vandaag zijn we naar iets gegaan van Hans zijn bucketlist. Kosmos.

Vakantiedomein Kosmos was een recreatiegebied op de Rodeberg. De Kosmos beslaat een gebied van 70 543 m² en bevatte onder meer een tennisveld, voetbalveld, openluchtzwembad, hotel met restaurant en feestzaal en muziekcafé, Home Boskant (met 48 kamers) en Home Zeewind (slaapzalen en polyvalente zalen).

Oude hoofdgebouw met restaurant (2008)
Het hotel werd in 1934 gebouwd als jeugdhotel. Het originele complex was relatief klein. Het hotel was zeer gekend in de streek en genoot een goede naam. In de jaren 60 tot 80 was het een heel bekende plaats voor jongeren, CM-kampen, jeugdbewegingen of bosklassen.

Het originele gebouw Kosmos werd voor de eerste keer uitgebreid in 1965 met een café/restaurant. In 1974 werd de cafetaria grondig uitgebreid en in 1992 werd de veranda aangebouwd. Dit gebouw werd in 2004 geklasseerd als beschermd monument.

Hotel Kosmos was voornamelijk bekend om z’n openluchtzwembad, het enige in de streek. Het zwembad was omgeven door bos en lag op de helling van de Rodeberg. Het zwembad werd gebouwd in de jaren 60 en telde na enkele verbouwingen drie zwembaden, bubbelbad, twee glijbanen, fonteinen, springplank, cafetaria en ligweide. Dit zwembad was in de streek gekend en druk bezocht. Dit zwembad was ook de doodslag voor het complex. In 2002 werd de vergunning van het zwembad ingetrokken, wegens opslagproblemen en “niet toegankelijk voor hulpdiensten”. De prachtige ligging van het zwembad zorgde ervoor dat het uiteindelijk zou gesloten moeten worden. Deze sluiting werd voor het hotel fataal. Het aantal overnachtingen daalde en in 2005 legde de uitbater de boeken neer. Het zwembad is volledig verdwenen en vormt nu een aardevlakte op de bergflank.

Prachtig om te zien, echt de moeite waard. Vandaag zijn ook vrienden aangekomen, de voorzitter van de lokale radio in Mol waar Hans mee helpt als vrijwilliger. Guillaume Hoeben en Marleen Vanheuckelen.

Maandag 17 april 2023

In de voormiddag nog snel even naar de lokale supermarkt Frescana en in de namiddag zijn we naar de stad Poperinge gereden.

 • Poperinghe New Military Cemetery, Deken de Bolaan 127, 8970 Poperinge
 • Onze-Lieve-Vrouwekerk, Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat 1, 8970 Poperinge
 • Skindles, Gasthuisstraat 57, 8970 Poperinge
 • Talbot House, Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge
 • Sint-Bertinuskerk van Poperinge, Garenstraat 1, 8970 Poperinge
 • Standbeeld Meester Ghybe, Grote Markt 1, 8970 Poperinge
 • Sint-Janskerk, Sint-Janskruisstraat 19, 8970 Poperinge
 • D’n Hommelzak, Paardenmarkt 10/B, 8970 Poperinge

Na deze fietstocht hadden we gereserveerd bij eethuis In de zwaan (onze recensie en ons eten lees je hier).

Dinsdag 18 april 2023

Echt rustig opgestaan vandaag. Rond 12 uur pas gedoucht en meteen naar de bakkersautomaat die wat verder in de straat staat. Lekker een boterhammetje gegeten en dan zijn we terug gaan fietsen.

Natuurlijk hoort daar een welverdiende rust bij met pannenkoeken en ijs. Voor de rest van de dag geluierd en terug gaan eten bij eethuis In de zwaan.

Woensdag 19 april 2023

Vandaag was Hans al om 5u45 wakker. Dus maar aan de vlog en zo begonnen terwijl Roman rustig aan het slapen was. Hierna naar huis gereden en lekker Ons Delfin gepoetst.

YouTube

De playlist van ons weekend bevat 3 vlogs:

 • 069 Heuvelland, Pas afgesneden, We gaan van de grond
 • 070 Kosmos, Bezoek stad Poperinge, Lekker eten In de Zwaan
 • 071 Barbecue Pop + Fietstocht Frankrijk + rondgang Camperplaats ’t Heksken

Sfeerbeelden

Hans Van Dyck

Hans is geboren op 27 november 1984 in Lommel (België). Hij werkt bij Colruyt als bediende verkoper en heeft een bijberoep genaamd HVD Mediaworks waar hij ook uitgever is voor het magazine De Spirituele Wereld. Hans is ook een spiritueel mentor.  Mocht Hans niet aan het werk zijn dan gaat hij graag zwemmen, naar de Efteling, een musical of rondrijden met Roman en Ons Delfin.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button