Chef Roman

Risotto met groentjes

Risotto wordt vaak bezien als een lastig te bereiden rijst. Nu aardappels perfect garen is even moeilijk. De boodschap is van het regelmatig te doen! Oefening baart kunst.

Ingrediënten

 • 90 gram/persoon Riso Arborio
 • Erwten (vers of diepvries)
 • 1 Courgette in fijne blokjes gesneden
 • 1 ui fijn gesneden
 • 2 Teentjes Look fijn gesneden
 • Kippenbouillon blokjes
 • Olijfolie
 • Parmigiano Reggiano
 • Vegetarische gegrilde stukjes of stukje vlees
 • Gekookt heet water in een kan of waterkoker 1 liter

Bereiding

 • Eerst de groentjes stoven, breng wat olijfolie in de pan en voeg alle groenten toe. Eens ze gaar zijn giet je ze over in een kom en zet opzij. De pan kan hergebruikt worden om de risotto te garen.
 • Een eetlepel en half olijfolie in de pan en verwarm op laag vuur, voeg stukjes look toe en fruit deze even kort. De risotto rijst mag er vervolgens aan toegevoegd worden, met de lepel roer je deze een goede minuut rond, de rijst zal wat glazig worden.
 • Giet een flikje scheut van het gekookt water bij de rijst, opgelet dat kan even hevig gaan! Voeg de kiepbouillonblokjes toe en prak deze uit elkaar met de lepel en roer alles goed om zodat ze volledig opgelost geraken. De rijst zal het water opnemen terwijl je roert. Als je ziet dat het te droog gaat worden voeg dan snel terug een scheutje water toe. Let op, gaat het te droog dan gaat de rijst vastbranden aan de bodem van de pan. En dat is niet wenselijk en kan resulteren in een mislukt gerecht.
 • Het is ook de moment om een stukje vlees te bakken in een andere koekepan. Terwijl je blijft roeren in de rijst en heet water blijft toevoegen.
 • Een 20 min later is het tijd om te proeven of de rijst gaar is. Is de korrel vanbinnen nog kruimelig dan is die nog niet klaar. De rijst begint ook meer zetmeel af te geven en dat geeft een crèmige structuur aan het gerecht. Dat is een goed teken want dan wil dat zeggen dat deze bijna klaar is.
 • Zodra de rijst gaar is schakel je het vuur uit en voeg je de gestoofde groeten erbij en roer je deze om. Nu kan het geserveerd worden en klaar om te eten.

Roman Pauwels

Roman is geboren op 31 augustus 1975 te Borgerhout (België), hij heeft een wedergeboorte gehad op 7 oktober 2021 met de komst van Ons Delfin. Roman werkt bij Dive Technics BV, een groothandel actief in de onderwatersport. Hobby’s zijn muziek maken, koken, moestuin, redactie werk voor het magazine De Spirituele Wereld.

Gerelateerde artikels

Back to top button